Publicerad den 12.06.2023

Pink Lady® Food Photographer of the Year är sedan 2011 en referens när det gäller matlagningsbilder och matlagningsfilm. Tävlingen hyllar talangfulla fotografer, både professionella och amatörer, som firar skönheten och mångfalden inom matlagning runt om i världen. Upptäck vinnarna för 2023 redan nu!

Vårt Grand Prix gick till britten Jon Enoch

Fotografen Jon Enoch från Storbritannien blev Grand Prix-vinnare i tävlingen Pink Lady® Food Photographer of the Year 2023 tack vare The Candy Man, ett porträtt med slående kontraster av en försäljare av spunnet socker. Bilden togs i närheten av marknaden och stranden i Mumbai (Indien) och ingår i en bildserie med indiska gatukökssäljare, som visar hur de väcker kundernas uppmärksamhet.

Många kategorier i rampljuset

I tävlingen Pink Lady® Food Photographer of the Year ingår flera olika kategorier, som var och en lyfter fram en unik aspekt av kulinarisk fotografering och film, samt hur maten är något som överskrider de kulturella gränserna. Bland de mest framträdande kategorierna i år har vi ”Pink Lady® Moments of Joy”, som synliggör glädjen och de delade stunderna i samband med mat. I år var det den kinesiska konstnären Zhonghua Yang som vann omröstningen i den här kategorin, med sin bild Hanging Up Persimmons.

En fotografiatlas

Varje världsdel har också en egen kategori. I Europa delades priset ut till Carla Sutera Sardo, matfotograf från Sicilien och storvinnare inom kategorin ”Food for Celebration”. Hennes bild A Feast for Generations framhäver de sicilianska matlagningstraditionernas rikedom genom ett oerhört vackert dukat bord. Hennes fängslande arbete har berömts för sin förmåga att förmedla själva kärnan av gemenskap och familjefirande med matlagningen i centrum.

Upptäck alla vinnare och finalister av 2023 års upplaga på webbplatsen
för Pink Lady® Food Photographer of the Year!